/ iStock/Getty Images
Камарата на представителите на американския Конгрес одобри в сряда създаването на специална комисия, която да разследва безредиците на Капитолия на 6 януари, предаде Ройтерс.

Премахват от Капитолия статуи на американци, свързани с робството

Предложението за създаване на комисията бе подкрепено от 222 конгресмени. Срещу него гласуваха 190. Конгресмените като цяло гласуваха по партиен признак (демократите - "за", а републиканците - "против"), с изключение на двама представители на Републиканската партия - Лиз Чейни и Адам Кинзингър. Тези двама конгресмени републиканци подкрепиха създаването на комисията.

Кинзингър, който е един от най-видните критици републиканци на бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви преди гласуването, че е склонен да се присъедини към ръководеното от демократите разследване.

Доклад за нападението на Капитолия критикува полицията, че не била подготвена

Специалната комисия ще се състои от по 13 конгресмени от двете партии. Тя ще има правомощията да издава призовки, което, предполагаемо, означава, че ще може да призове Тръмп като свидетел във връзка с разследването.

На 6 януари тази година привърженици на тогавашния президент републиканец Доналд Тръмп проникнаха в сградата на американския Конгрес, за да попречат на утвърждаването на резултатите от произведените през ноември миналата година американски президентски избори, спечелени от демократа Джо Байдън.
БТА