/ iStock/Getty Images
С наближаването на Големия конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), който ще се проведе на 24 март, в политическите кулоари и в медиите се заговори за очаквани промени в правителството и в ръководството на ПСР в съответствие със стратегическите цели на президента Реджеп Тайип Ердоган за 2023 г. за "силни партийни структури".

Най-интересното твърдение е, че зетят на Ердоган - Берат Албайрак, бившият министър на финансите, който през есента обяви оставката си по необичаен начин - в Инстаграм, и оттогава не се появявал публично, ще бъде върнат на ръководен пост във висшия ешелон на ПСР.

Турция обвини Гърция, че е станала "сигурно убежище" за гюленисти

Друга известна личност, за която се говори, че ще заеме отговорен пост е Бинали Йълдъръм - бивш министър-председател и председател на Меджлиса. По искане на Ердоган той се кандидатира за кмет на Истанбул на местните избори, но се провали срещу настоящия кмет Екрем Имамоглу. Оттогава не се появява в публичното пространство.

Според близки до Ердоган източници, Бинали Йълдъръм се очаква да бъде назначен за помощник на Ердоган (вицепрезидент) - пост, който сега заема Фуат Октай. "Бомбата" се очаква да бъде отстраняването от правителството на двама от най-популярните в етапа на пандемията министри - министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа и министъра на образованието Зия Селчук.

Вероятно Фахреттин Коджа ще отнесе негативите от несправянето на превителството с пандемията през последните седмици, когато показателите се върнаха към нивото от есента на миналата година. През пролетта на миналата година Турция бе сред страните, които най-успешно се справяха с пандемията, а одобрението за министър Коджа тогава бе надминало това за Ердоган.

Според близки до Коджа източници, министърът е бил оставен без подкрепа в борбата срещу коронавируса, поради което възнамерявал сам да обяви оставката си. В същото време се твърди, че Коджа може да се включи в специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса.

За министъра на образованието Зия Селчук се твърди, че ще бъде отстранен от правителството за несправяне с образователните проблеми по време на пандемията.
БТА