/ БГНЕС
Двайсет и осем годишен австралийски гражданин е обвинен за убийство във връзка с нападенията над две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при които загинаха 49 души, съобщи ДПА, позовавайки се на полицията.

49 убити и 48 ранени след стрелба в джамии в Нова Зеландия (ОБЗОР)

Явяването на обвиняемия пред областния съд в Крайстчърч стана при затворени врати поради засиления риск за сигурността.

"Въпреки че заподозреният е изправен само пред едно обвинение, ще бъдат повдигнати и още обвинения", обяви полицейският комисар Майк Буш, който обеща подробности за тях да бъдат оповестени възможно най-скоро.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.

В петък австралийската телевизия Ей Би Си идентифицира нападателя като Брентън Тарант. Преди атаките той е публикувал в социалните мрежи манифест със заглавие "Голямата замяна", в който казва, че е искал да атакува мюсюлмани.

Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ЮТюб и Редит взеха спешни мерки, за да премахнат каченото от извършителя видео от стрелбата в джамиите, съобщи Асошиейтед прес.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че заподозреният е пътувал спорадично до страната и не би го определила като дългосрочен жител, предаде Ройтерс.

Ардърн обеща да бъде извършена реформа в законодателството по отношение на правото за притежаване на огнестрелно оръжие. Премиерът обяви, че основният извършител е използвал пет огнестрелни оръжия по време на нападението, включително две полуавтоматични и две гладкоцевни пушки, за които е имал разрешително. "Едно нещо мога да ви кажа веднага - нашите закони за оръжията ще се променят", заяви Ардърн пред журналисти.

Сред убитите и ранените в Нова Зеландия има чужденци

Тя обяви още, че сред жертвите и ранените от терористичните нападения има и деца. "Ясно е, че малки деца са се озовали в това ужасяващо нападение", каза Ардърн. "Ранените са от малки деца до възрастни хора. Те включват мъже, жени и деца, както сред ранените, така и сред убитите".

Премиерът похвали смелостта на двамата полицаи, задържали нападателя, който, както съобщи Ардърн, е имал намерение да продължи атаката.

Според новозеландското радио 28-годишният заподозрян, на когото беше повдигнато обвинение в убийство, е бил спокоен в съдебната зала и е направил пред медиите жеста за "окей". Той ще остане в ареста до април, когато делото ще бъде внесено във Висшия съд на Крайстчърч.

Надписи на български и сръбски върху оръжията на терориста от Нова Зеландия (СНИМКИ)

От четиримата арестувани за нападението в петък един е бил гражданин, който се е опитвал да помогне на полицията с огнестрелно оръжие. Властите се опитват да установят каква е връзката на останалите двама с нападението. "Никой от задържаните няма предишно криминално досие нито тук, нито в Австралия. Те не са били в никой списък на подозрителни лица тук или в Австралия", каза Джасинда Ардърн.

Новозеландската полиция съобщи, че според данните от следствието отговорност и за двете нападения носи един човек - задържаният по решение на съда Брентън Тарант.

Директорът на болницата в Крайстчърч каза, че седем от хоспитализираните 48 ранени след стрелбата са изписани, а 12 се намират в критично състояние, предаде Асошиейтед прес. Сред пациентите в критично състояние е и 4-годишно момиченце.

Съветът за сигурност на ООН осъди стрелбата като "отвратителна и страхлива". Позицията на Съвета за сигурност, който почете с минута мълчание паметта на жертвите, беше приета по предложение на Кувейт и Индонезия.


 
БТА