/ Thinkstock/Getty Images
Съд в японския град Фукушима посочи като виновник за самоубийството на местен жител най-голямата енергийна компания на страната ТЕПКО - оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима-1". Корпорацията бе задължена да изплати на семейството му обезщетение от 15,2 милиона йени (близо 143 000 долара), съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Почистване на ядрените отпадъци във Фукушима (ВИДЕО)

Съдът констатира пряка връзка между аварията в АЕЦ и самоубийството на Фумио Окубо, жител на едно от близките села. През пролетта на 2011 г. след аварията на жителите от зоната около централата бе разпоредено да се евакуират.

Изследват реактор от АЕЦ "Фукушима-1" с космически лъчи

Фумио Окубо - тогава 102-годишен, се оплакал на роднините си, че на тази възраст за него е непоносимо да напусне родните места, където е живял от раждането си. Ден след разговора сложил край на живота си.

Измериха рекордно равнище на радиация в японската АЕЦ "Фукушима"

През май 2012 г. евакуираните от заразените райони край централата бяха почти 165 000 души. Голяма част от тях вече са се завърнали, но други - над 50 хиляди, не могат или не желаят да го направят. Повече от 34 000 са се настанили за постоянно извън префектура Фукушима.