/ ThinkStock/Getty Images
Срещу новата министърка на правосъдието на Чехия днес бяха отправени обвинения в плагиатство. Вестник "Право" пише, че части от труда й за получаване на докторска степен са взети от друга дисертация, публикувана две години по-рано, предаде ДПА.
Татяна Мала публикува през 2005 г. дисертацията си за "микроклиматичните условия при развъждането на зайци", но големи части от нея са били преписани, пише вестникът.
 
Мала, която е депутат от управляващата популистка партия "Действие на недоволните граждани 2011"(АНО), беше назначена в сряда миналата седмица за министър на правосъдието в правителството на министър-председателя Андрей Бабиш. Тя отрича да е плагиатствала.
 
Университетът "Мендел" в Бърно публикува изявление, в което се казва, че в 11 от 48 страници има "очевидни припокривания" с предишен труд. Посочва се обаче, че независимо от това трудът на Мала е "автентичен, добре обоснован статистически и добре поднесен". Допълва се, че тя освен това е изучавала различна група зайци, което означава, че не става дума за плагиатство.
 
Дискусиите за автентичността на труда на Мала започнаха миналата седмица, след като бяха открити нередности в магистърската й теза по семейно право, защитена в словашки частен университет през 2011 г.
 
Според репортаж на чешкото радио от 28 юни, експерти са използвали компютърна програма, за да открият съвпадения с друга теза от 2006 г., включително едни и същи правописни грешки.
 
"За нещастие, не изключвам, че може да съм забравила да цитирам някои източници, но със сигурност това не е било умишлено", каза 36-годишната Мала на пресконференция след назначаването си.
БТА