Обучени кучета в Чехия надушват коронавирусната инфекция в 95% от случаите
Обучени кучета в Чехия надушват коронавирусната инфекция в 95% от случаите / iStock/Getty Images
Дресьори подготвят кучета да откриват COVID-19 в специализиран център в планинското село Клини в Чехия, съобщи АФП.
Животните душат контейнери с парчета тъкан, пропити с миризмата на здрави или болни хора, за да могат да открият заразени с новия коронавирус. Екипът се занимава с проекта в свободното си време. Успехът вече е 95 процента в тестовете за откриване на заразени.


"Изследването цели да провери способността на кучетата да откриват Ковид-19 и да разработи метод за използване на дресирани животни за борба с пандемията - каза ръководителят му Густав Хотови пред АФП. - Методът би трябвало да е приложим и за други болести, още по-смъртоносни от COVID-19."

"В крайна сметка трябва да станем способни с дресирано куче да откриваме голям брой хора за малко време" - продължи той.
Първото изследване, доказало, че кучетата могат да откриват биологични тъкани, засегнати от вирус, е извършено в САЩ преди десетина години.


"Вирусът променя човешката тъкан и се отразява на обонятелния подпис" - каза дресьорката Ленка Влахова.

Густав Хотови, който дресира кучета да разграничават новия коронавирус от август миналата година, добави, че този подпис се променя толкова, че е незабавно разпознаваем за кучетата.

Използваните мостри се получават с натриване на парче плат по кожата на пациент. След това те се проверяват по тях да не е останал вирус, който може да е опасен за животните.

Финландски екип обучи кучета по същия метод. Те откриват заразени на летището на Хелзинки. Успехът при тях е 100 процента. По подобни проекти работят и френски, и германски екипи.

Източник: БТА