Русия вече договаря продажбата на своята ваксина в чужбина
Русия вече договаря продажбата на своята ваксина в чужбина / IStock
Вторият междинен анализ на данни от клинично проучване на коронавирусната ваксина „Спутник V“ е показал повече от 95% ефективност 42 дни след първата инжекция, съобщи РИА „Новости“.

Както бе съобщено в Twitter акаунта на препарата на 28-ия ден след инжектирането на първата доза, ефективността е била 91,4%. Изчислението е извършено след проучване на данни за 18 794 доброволци, които са били ваксинирани със "Спутник V" или са получили плацебо.

Новият анализ е проведен на базата на 39 потвърдени положителни случая и в двете групи (31 случая на COVID-19 сред получателите на плацебо, 8 случая сред ваксинираните).

„Много е важно, че вторият междинен анализ на ефективността на ваксината “Спутник V” потвърждава оценката, дадена на първия етап, т.е. можем да говорим за ефективността на лекарството от порядъка на 91-92 процента“, коментира резултатите от изследването Александър Гинцбург, директорът на Националния център “Гамалея“, разработил лекарството.

Той добави, че се планира трети междинен анализ на данни, след като бъдат потвърдени 78 случая на COVID-19 сред доброволците. "И ние имаме всички основания да вярваме, че резултатът ще надхвърли първоначалните ни очаквания. Окончателната оценка на ефективността на лекарството ще бъде на разположение в края на фаза III клинични изпитвания", каза ученият.

Ваксинацията със „Спутник V” ще бъде безплатна за руските граждани, съобщи Руският фонд за директни инвестиции. На международните пазари две дози ще струват по-малко от 20 долара.

Превод и редакция: DarikNews