Обама ще дава медали на Опра и Бил Клинтън
Обама ще дава медали на Опра и Бил Клинтън / снимка: Gulliver/Getty Images

Барак Обама ще награди 16 души, някои от които посмъртно, с най-високото отличие за цивилни лица - Президентския медал на свободата. Сред тях са популярната тв водеща и бизнесдама Опра Уинфри, легендарният главен редактор на в. "Вашингтон таймс" Бен Брадли и 42-рия президент на САЩ Бил Клинтън, съобщи сп."Уолстрийт джърнъл".

От Белия дом разпространиха съобщение на Обама за предстоящото награждаване. "Президентският медал на свободата се присъжда на мъже и жени, които са посветили своя живот, за да направят нашия по-добър. Отличените тази година са благословени с изключителен талант, но това, което ги прави различни, е, че те споделят своя талант със света", са думите на стопанина на Овалния кабинет.

За ролята си по разплитане на аферата Уотъргейт Бил Брадли е определен от Белия дом като "един от най-уважаваните новинари на своето поколение".

Бил Клинтън е отличен както за управленската си дейност, така и за работата си в своята фондация за подобряване на здравните услуги в световен мащаб и опазване на околната среда.

Посмъртно медалът ще бъде присъден на Сали Райд - първата американска астронавтка, излизязла в открития Космос.

Сред наградените ще бъде и Артуро Сандовал - световноизвестният джаз-тромпетист, пианист и композитор. Роденият край Хавана музикант става протеже на легендата Дизи Гилеспи. Емигрира в Щатите през 1990 г., става американски поданик и печели 9 награди Грами.

Опра Уинфри е вероятно най-успялата телевизионна водеща в света, а създаденото от нея шоу е с най-висок рейтинг в Щатите през последния четвърт век.