Обама: САЩ никога не изоставят своите войници
Обама: САЩ никога не изоставят своите войници / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама приветства освобождаването на американския войник Боуш Бъргдал, държан почти пет години като пленник в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Обама направи специално изявление за медиите от Розовата градина на Белия дом, в което подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи и каза, че докато Бъргдал е бил в плен, той "не е бил забравен".

До президента стояха развълнуваните родители на сержанта - Боб и Джани Бъргдал. Бащата на освободения войник благодари на всички, които са помогнали синът му да се завърне у дома и каза, че му е трудно да изрази чувствата, които изпитва в този момент.

Бъргдал бе предаден от афганистанските талибани на американската страна срещу свободата на петима талибански затворници от Гуантанамо. Президентът Обама припомни, че е обещал да ограничи войната в Афганистан и да закрие затвора в Гуантанамо, където са държани чужденци, заподозрени в тероризъм, но добави, че САЩ освен това винаги са били непреклонни в намеренията си да върнат у дома всички свои военнопленници, съобщи Ройтерс. Затова сега, поне в този момент, мога да кажа, че успяхме да изпълним това обещание, заяви Обама.

Той посочи, че катарското правителство, което бе посредник в размяната, е уверило САЩ, че ще вземе необходимите мерки, за да гарантира националната сигурност на САЩ, съобщи Франс прес.

В следобедните часове освободеният в Афганистан американски военнослужещ Боуи Бъргдал пристигна в американска военна болница в Германия, предадоха АП и АФП. Не се знае колко време сержантът ще прекара там, преди да отпътува за САЩ.

Регионалният медицински център в Ландщул съобщи в изявление, че сержант Боуи Бъргдал е пристигнал в болницата в югозападна Германия тази сутрин. Служителите на болницата ще преценят състоянието на освободения войник и ще започнат необходимото лечение. Те разбират какво е преживял сержант Бъргдал и ще провеждат курса по реинтеграцията му с темпо, което да не го притиска. Срокът на този процес не е определен предварително, се подчертава в изявлението на болницата.