Обама и Ромни са с изравнени позиции седмица преди изборите
Обама и Ромни са с изравнени позиции седмица преди изборите / снимка: Reuters

Президентът демократ Барак Обама, който се бори за втори мандат, и републиканският му съперник Мит Ромни са с изравнени позиции седмица преди президентските избори в САЩ на 6 ноември, но повечето американци са на мнение, че Обама ще победи Ромни. Това сочат резултатите от анкета на Ройтерс/Ипсос, публикувани снощи.

Обама има преднина от един процентен пункт пред Ромни - подкрепата им е съответно 47 и 46 на сто, което е нищожна разлика от статистическа гледна точка. Нито един от двамата кандидати за Белия дом не е имал значителна преднина от началото на месеца.

53 на сто от регистрираните избиратели, участвали в анкетата, са на мнение, че Обама ще бъде преизбран на 6 ноември, а 29 на сто смятат, че новият президент ще е Ромни. Мнозинство от анкетираните очакват Обама да спечели изборите в техния щат, добавя Ройтерс. Такова е и мнението на мнозина анализатори и социолози, които сочат, че Обама има тактическо предимство в надпреварата за Белия дом в отделните щати. Обама освен това има преднина и сред ранно гласувалите. Около 55 на сто от тях са подкрепили Обама и 40 на сто - Ромни, уточнява БТА.

Досега над 17 милиона американци са се възползвали от възможността за ранно гласуване, съобщиха изследователи от университета „Джордж Мейсън”. Тази година ранно гласувалите могат да достигнат 35% от общия брой на избирателите, участвали в президентските избори. Бюлетините от ранното гласуване ще бъдат преброени заедно с подадените в изборния ден - 6 ноември, посочва АФП.