Ново петдневно примирие между Израел и „Хамас
Ново петдневно примирие между Израел и „Хамас / снимки: Guliver/Getty Images

Израел и Хамас се договориха да удължат с пет дни примирието в ивицата Газа, каза пред репортери в Кайро ръководителят на палестинската делегация Азам ал Ахмед,
предадоха осведомителните агенции. Новината бе съобщена 45 минути преди в полунощ да изтече срокът на поредното 72-часово спиране на огъня.

Новото примирие ще продължи до 0,01 часа местно време във вторник (21,01 ч. в понеделник по Гринуич). Целта на удължаването на примирието с още пет дни е да се даде възможност да бъде постигнато трайно споразумение за прекратяване на престрелките в Газа, каза Ал Ахмед, един от лидерите на Фатах.

Палестинците се надяват, че през следващите няколко седмици ще се стигне до окончателна сделка с подкрепата на арабските страни и на международната общност. По думите на Ахмед съгласие вече има по много въпроси, но остават и разногласия по няколко основни точки, включително по въпросите на сигурността и вдигането на израелската блокада на Газа. Палестинският представител отказа да съобщи подробности, но каза, че не е било обсъждано израелското искане за демилитаризиране на Газа след продължаващата вече един месец война, нито отварянето на КПП "Рафах".

Някои членове на палестинската делегация ще заминат днес за Рамала за консултации с палестинския лидер Махмуд Абас, преди да се върнат в Кайро за завършващата фаза на преговорите. Членовете на Хамас се очаква да заминат за Доха, Катар, където се намира централата на организацията.

Засега няма официални изявления от израелска страна за удължаване на примирието. По-рано Израел даде да се разбере, че е готов на 72-часово удължаване.

Два часа преди да изтече срокът на предишното примирие радикални групировки от Газа обстрелваха Южен Израел, съобщиха израелски и палестински източници.

По последни сведения от палестинската територия са били изстреляни девет ракети. Хамас обаче категорично отрече тази информация.

Източник: БТА