Нови жертви при ожесточени сражения между армия и бунтовници в Сирия
Нови жертви при ожесточени сражения между армия и бунтовници в Сирия / снимка: Reuters

Най-малко четирима души бяха убити в Сирия при ожесточени сражения между армията и бунтовници в предградието на столицата Сит Зейнаб и на още няколко места, съобщи опозиционният Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Насилието в страната взе вчера 98 жертви.

Междувременно ръководителят на наблюдателската мисия на ООН в Сирия генерал Роберт Муд обяви, че в Дейр аз Зур, в източната част на страната, са били намерени 13 трупа на хора с вързани отзад ръце, като някои от тях са били застреляни в главата отблизо, предаде Ройтерс. В съобщението на мисията се казва още, че генералът е потресен от този "ужасяват и непростим акт". Норвежкият висш офицер призова всички страни в конфликта да проявят сдържаност и да сложат край на насилието "в името на Сирия и сирийския народ".

За 14-те месеца от началото на бунта срещу режима на Башар ал Асад в Сирия са загинали над 13 000 души, посочва АФП. Хиляда и осемстотин души са били убити след като в страната бе обявено примирие. След обявяването на примирие броят на сирийците, които са били принудени да напуснат домовете си и да мигрират в към по-спокойни райони на страната се е удвоил и вече надхвърля 500 хиляди души, съобщи Ройтерс, като се позова на служители на ООН в Женева. До 12 април броят на хората, напуснали домовете си е бил малко над 200 хиляди, по данни на сирийския Червен полумесец.

Броят на сирийските бежанци, на които ООН оказва хуманитарна помощ на територията на четири съседни на Сирия държави, е достигнал 73 хиляди души, посочва Ройтерс. Всеки нов голям акт на насилие, например клането в град Хула в края на миналата седмица, предизвиква нова вълна от бежанци, заявил за Ройтерс координаторът на хуманитарните дейности на ООН в района Панос Мумцис. "Това за нас е сериозен проблем, тъй като е трудно да се предвиди какво ще ни бъде необходимо в даден момент", допълнил той.

Нови жертви при ожесточени сражения между армия и бунтовници в Сирия
netinfo

Съветът на ООН за човешките права ще има извънредно заседание в петък за масовото убийство на цивилни в сирийския град Хула, предадоха световните агенции, като се позоваха на дипломати. То ще се състои по инициатива на Съединените щати, Катар, Турция и Европейския съюз.

Това ще е четвъртото заседание на Съвета на ООН за човешките права, посветено на Сирия, след избухването на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад преди повече от 14 месеца, предава БТА. По всяка вероятност на него ще бъде разгледан проект за резолюция, осъждаща клането и изискваща от сирийските власти да осигурят безпрепятствен достъп на хуманитарни работници и независими разследващи, отбелязва Асошиейтед прес.

108 души, сред които 49 деца и 34 жени, бяха убити в петък в град Хула, в централната сирийска провинция Хомс. Повечето от тях са били екзекутирани, а едва под 20 са станали жертва на артилерийски обстрел.

Белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс заяви, че международната общност няма да получи нищо от Башар ал Асад, ако няма нейни военни на място, предаде Франс прес. "Без военно присъствие на територията на Сирия с цел гарантиране на прекратяването на огъня, подкрепа на плана на (пратеника на ООН и Арабската лига за страната) Кофи Анан, защита на (международните) наблюдатели и осигуряване на доставките на хуманитарна помощ, няма да получим нищо от сирийския президент", подчерта Рейндерс. Той уточни, че не става въпрос за военна интервенция като тази в Либия миналата година.

Нови жертви при ожесточени сражения между армия и бунтовници в Сирия
netinfo

Белгия се обявява по-скоро за създаване в Сирия на "зони за сигурност", които да бъдат защитавани от "международни сили". Белгийският министър на отбраната Питер де Крем заяви, че страната му е готова да участва във военна операция в арабската държава, ако бъде поканена.

Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, каза, че предприемането от световната организация на каквито и да било нови мерки срещу Сирия би било преждевременно, отбелязва АФП.

Австралия даде да се разбере, че е отворена за разговори за евентуална военна операция срещу режима на Башар ал Асад, предаде още Франс прес, като се позова на австралийския министър на външните работи Боб Кар. Той каза, че въоръжаването на сирийската опозиция се натъква на истински трудности, а и сирийските власти ще го изтълкуват като "зелена светлина" за нови, още по-жестоки репресии срещу политическите си опоненти.

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че не изключва военна интервенция в Сирия, при условие че тя да бъде одобрена от ООН. За това обаче е необходимо да бъдат убедени Русия и Китай да не използват правото си на вето в Съвета за сигурност. Москва и Пекин блокираха предишни опити за приемане от съвета на резолюции срещу Дамаск.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн се обяви против предприемането на военна интервенция в Сирия, предаде Франс прес. В интервю, публикувано в списание "Шпигел", Аселборн се аргументира, че такава намеса ще причини десетки хиляди жертви. "Не зная нито една западна страна, която вярва, че може да реши конфликта (в Сирия) чрез военна интервенция", уверява той.

Попитан за изявленията на френския президент Франсоа Оланд, който снощи заяви, че не изключва такава операция, ако ООН даде разрешение, люксембургският външен министър отбелязва, че вероятността петте страни, които имат право на вето в Съвета за сигурност, да се разберат по въпроса, "е равна на нула". Аселборн освен това обръща внимание на това, че Оланд е дал ясно да се разбере, че военната интервенция има алтернативи. "Между военния вариант и безразличието, има само една възможност: ние трябва да оказваме възможно най-силен дипломатически натиск", призовава външният министър на Люксембург.