Най-малко 24-ма души, повечето сепаратисти, са убити в Източна Украйна, където проруските бунтовници са предприели, според Киев, нова голяма офанзива, съобщиха украинските власти и сепаратистите, цитирани от Франс прес.

Представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), Едуард Басурин, цитиран от информационната агенция на сепаратистите, каза, че при възобновеното насилие в последното денонощие са убити 14 бунтовници и петима цивилни. Юрий Бирюков, близък съветник на украинския президент Петро Порошенко, съобщи на сайта си във Фейсбук за петима убити войници.Киев обвини сепаратистите, че рано тази сутрин са започнали голямо настъпление с повече от 10 танка и 1000 души срещу позиции на правителствените сили в Мариинка. Бунтовниците отрекоха тези обвинения, но потвърдиха, че край Мариинка се водят боеве.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи снощи, че е забелязала "придвижване на голям брой тежки оръжия на контролираните от ДНР територии, главно западно от фронтовата линия, близо до Мариинка, преди и по време на боевете".

ОССЕ уточни, че е видяла 8 бронирани машини да се насочват на запад, като четири от тях били танкове, както и военен камион, транспортиращ 122 мм гаубица, а също пехотна колона. Мисията на организацията в Донецк посочи също, че между 4,30 и 4,40 ч сутринта в сряда е чула около 100 артилерийски изстрела от район на 1 до 5 км от Донецк, както и изстрели от ракетни установки "Град".По-рано съветник на украинския президент, цитиран от Ройтерс, съобщи, че петима украински военни са били убити, а близо 40 - ранени вчера в боеве със сепаратисти в Източна Украйна. Боевете са се водили основно край град Мариинка, контролиран от украинските сили, които проруски бунтовници се опитват да изтласкат.

Украинското министерство на отбраната съобщи вчера, че сепаратистите, използващи танкове и артилерия, се опитали да превземат позиции на правителствените войски близо до Мариинка, на изток от град Донецк, който е под контрола на бунтовниците. След 12-часови боеве бунтовниците били отблъснати, добави министерството.

Германия е обезпокоена от ожесточаването на боевете в Източна Украйна, но не е ясно дали има връзка между насилието и предстоящата среща на върха на Г-7, на която Русия не е поканена, съобщи пожелал анонимност висш германски представител, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА