Нови сражения се водят в Славянск, има убити и ранени
Нови сражения се водят в Славянск, има убити и ранени / снимка: Guliver/Getty Images

Украинските войски и проруски сепаратисти в Славянск вече водят ожесточена престрелка в града, предаде АП. Стрелба и множество експлозии се чуват в града с население 125 000 души, превърнал се в епицентър на антиправителствения бунт.

Говорител на проруските активисти твърди, че в сраженията има убити и ранени, но не посочи конкретни цифри. Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков съобщи, че проруските сили в града използват едрокалибрено оръжие и миномети. Аваков заяви, че в Славянск се води истинска война, а мисията на украинските военни е елиминирането на терористите. Единствената тактика била да се напредва малко по-малко към центъра, съобщава БТА.

Украински военен хеликоптер беше свален днес край контролирания от проруски бунтовници град Славянск, но пилотите оцеляха, заяви министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Хеликоптерът „Ми-24” бил обстрелван с тежка картечница и паднал в река. Екипажът бил евакуиран до разположен наблизо лагер. Поне още три хеликоптера бяха свалени от проруски бунтовници, откакто започнаха бунтовете в Източна Украйна по-рано тази година, отбелязва Ройтерс.

Ръководителят на Националната гвардия Степан Полторак отбеляза, че противниците на украинската армия са много добре тренирани и много добре подготвени. Проруските сепаратисти не успяха да попречат на бронетранспортьори на украинската армия да се придвижват по трасето Славянск - Донецк, предаде ИТАР-ТАСС.

Във Върховната рада на Украйна е внесен законопроект за произвеждането на общонародно допитване на 25 май относно въпроса за децентрализацията на властта, предаде ИТАР-ТАСС. Законопроектът е внесен от премиера на Украйна Арсений Яценюк.

По-рано Яценюк говори за необходимостта от разглеждане в парламента на законопроект за общонародно допитване. Това допитване ще бъде по въпроси, които сега вълнуват Украйна - въпросите за единството, териториалната цялост на страната и за децентрализацията на властта, каза тогава премиерът.