Нови разкрития за американския войник, убил 16 афганистански цивилни
Нови разкрития за американския войник, убил 16 афганистански цивилни / снимки: Reuters

Ден преди да избие 16 афганистански цивилни миналата неделя, обвиненият 38-годишен американски войник видял как взрив откъсва крака на негов приятел, съобщи адвокатът на обвиняемия, цитиран от Асошиейтед прес.

Известният сиатълски адвокат Джон Хенри Браун каза за АП, че семейството на клиента му го осведомило за подробности по раняването на друг американски войник, които били проверени по независим начин.

Нови разкрития за американския войник убил 16 афганистански цивилни
netinfo

Клиентът ми бил до него, когато кракът му бил откъснат от експлозия, каза адвокатът и добави, че случилото оказало въздействие на всички войници в базата, предава БТА. Не е ясно дали това е предизвикало кървавото среднощно нападение срещу жителите на две села в неделя, отбелязва АП.

Заподозреният извършител е бил раняван два пъти при трите си предишни мисии в Ирак и не му се искало да заминава за Афганистан, каза Браун.

Адвокатът отказа да съобщи името на клиента си в името на сигурността на семейството му, което е в базата Луис-Маккорд, близо до Такома, щата Вашингтон. Браун каза, че войникът има две деца - на три и на четири години.

Междувременно стана ясно, че американският войник се очаква да бъде прехвърлен в американския военен затвор във форт Ливънуърт, Канзас, това предаде Асошиейтед прес, като се позова на пожелал анонимност служител на министерството на отбраната.

Прехвърлянето не означава непременно, че е взето окончателно решение за повдигане на обвинения срещу заподозрения. В сряда той бе преместен от Афганистан в Кувейт. Американски служители твърдят, че прехвърлянето е наложително, тъй като в Афганистан няма подходящ затвор за него. "Ливънуърт" е единственият затвор на американските въоръжени сили с максимални мерки за сигурност.

Нови разкрития за американския войник убил 16 афганистански цивилни
netinfo

Афганистанският президент Хамид Карзай обвини САЩ, че не са помагали достатъчно в разследването на убийството на цивилните афганистанци. Карзай каза, че американски служители не са сътрудничели на делегацията, която изпратил да разследва клането. Карзай отбеляза, че иска добри отношения със САЩ, но това става все по-трудно. Той настоя САЩ да уважават афганистанската култура и закони. Президентът се усъмни също дали само един войник е участвал в убийството, като се има предвид големият брой на жертвите.