/ БГНЕС
Комисията по президентските дебати взе решение за нови правила за последния дебат на претендентите Доналд Тръмп и Джо Байдън, пише Washington Examiner. Комисията обяви промяната в понеделник, три дни преди срещата, като заяви, че на мероприятието в четвъртък модераторът ще може да спира микрофона на участниците след края на определените за отговор на всеки въпрос две минути.

В рязко формулиран отговор кампанията на Тръмп заяви, че президентът все пак ще участва във финалната борба в четвъртък, въпреки че не е съгласен с промените.

„Президентът Тръмп ще дебатира с Джо Байдън независимо от промените в последната минута на пристрастната комисия в последния й опит да даде предимство на своя предпочитан кандидат“, заяви мениджърът на кампанията на държавния глава Бил Степиън.

Washington Examiner се обърна към кампанията на Байдън за коментар, но от там не отговарят.

Дебатът ще бъде 90 минути и ще включва разговор, фокусиран върху шест 15-минутни теми. Както Тръмп, така и Байдън имат първоначални две минути, за да отговорят на темата, преди функцията за заглушаване на микрофоните да влезе в сила, което цели да позволи дискусия за останалата част от всеки 15-минутен сегмент. Кандидатите ще могат да се прекъсват по време на частта за открит дебат, прекъсванията се отчитат към тяхното време.

Промяната идва на фона на натиск след бурния първи дебат, в който модераторът, водещият на Fox News Крис Уолъс, се бореше да запази контрола, докато двамата мъже говореха един върху друг, както и Уолъс. В един момент по време на прекъсванията Байдън дори каза на Тръмп да „млъкне“.

Безпартийната комисия призна, че промените в правилата на дебатите са трудни, но подчерта, че и двете кампании преди това са потвърдили подкрепата си за две минути непрекъснато време.

„Разбираме, след дискусии с двете кампании, че нито една от кампаниите не може да бъде напълно доволна от мерките, обявени днес. Човек може да си мисли, че отиват твърде далеч, и може да мисли, че не стига достатъчно далеч. Удобно ни е, че тези действия водят правилния баланс и че те са в интерес на американския народ, за когото се провеждат тези дебати“, казаха от комисията.

По-рано през деня екипът на Тръмп изрази недоволството си от темите на финалния дебат, които бяха обявени в петък. Темите включват: национална сигурност, лидерство, раса в Америка, борба с COVID-19, климатични промени и американски семейства. Степиен публикува писмо, изпратено до комисията, в което се призовава да съсредоточи дебата върху външната политика в съответствие с „дългогодишния обичай и както беше обещано“ от групата.

Дебатът в четвъртък трябваше да бъде третият президентски дебат, но вторият беше отменен, след като Тръмп беше положителен за COVID-19 и по-късно отказа да участва във виртуална среща с Байдън. В допълнение, политическият редактор на C-SPAN Стив Скъли, който трябваше да е модератор на втория дебат, бе отстранен заради лъжата, че профилът му в Twitter е хакнат, след като той написа в социалната мрежа остър отговор на разкритикувал го служител на Тръмп.

Екипът на Тръмп също се оплака от Кристен Уелкър от NBC, която ще бъде модератор на дебата в четвъртък. В понеделник президентът я нарече „боядисана във вълната, радикална лява демократка“.

С малко повече от две седмици до изборния ден, анкетите показват, че Байдън е напред в национален мащаб и в много ключови щати на бойното поле. Националната средна стойност на анкетите на RealClearPolitics дава на Байдън 8,9 точки преднина пред президента. През 2016 година анкетите даваха дори по-голяма преднина на претендента на демократите – Хилари Клинтън – която обаче след това загуби почти всички спорни щати и претърпя унизително поражение на изборите.
Агенция "Фокус"