/ iStock/Getty Images
Норвежкото правителство предложи днес да повиши данъците за производителите на електроенергия и за сектора на аквакултурите, което ще позволи в държавната хазна да влязат около 33 милиарда крони (3,2 милиарда евро) допълнителни данъчни постъпления годишно, предаде Франс прес.

"Производителите на електроенергия и секторът на аквакултурите печелят милиарди крони благодарение на общите на природни ресурси. Правителството предлага една голяма част от създадената стойност да се върне към обществото", подчерта в комюнике финансовото министерство. 

Проектът предвижда нов данък върху за фермите за аквакултури и за производителите на вятърна енергия, които използват обществени площи за дейността си, както и увеличение на налога за производителите на хидроенергия.

Проектът включва и извънреден данък върху вятърната енергия и хидроелектричеството заради "високите цени на електроенергията".
Тези допълнителни постъпления ще способстват да се запълни частично дупка от около 100 милиарда крони допълнителни бюджетни разходи догодина, които са свързани със социални помощи, с приема на украински емигранти, строителни проекти и помощи за домакинствата, за да могат те да плащат сметките си за ток. 

Лявоцентристкото правителство на малцинството се нуждае от подкрепата на други партии в парламента, за да бъде приет този проектозакон. 
Той вече бе подложен на критики от работодателски организации.

"Драматично е, че правителството въвежда толкова сериозни данъчни промени", коментира шефът на основната работодателска организация (NHO) Оле Ерик Алмлид. 

"Това, от което се нуждаят в момента норвежките компании, е предвидимост. За сметка на това правителството ги разтърсва с 33 милиарда крони, които се прибавят към вече високите данъци за бизнеса", заяви той пред Норвежкото телеграфно бюро.
БТА