/ iStock/Getty Images
Град Ню Йорк се готви да отвори отново училищата си в началото на учебната година през септември, като се предвиждат максимум три учебни дни в клас, а през останалото време обучението да е онлайн, съобщи кметът Бил де Блазио, цитиран от Франс прес.

Решението на кмета обаче трябва да бъде одобрено от губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо.

Куомо каза, че ще вземе решение по въпроса не по-рано от началото на август, след като 700-те училищни района в щата с 20 милиона жители представят подробни планове за отваряне на учебните заведения, и в зависимост от развитието на пандемията, която продължава да се разраства в САЩ.

Град Ню Йорк, който беше в епицентъра на пандемията през март и април, затвори всичките си 1800 училища на 16 март и така и не ги отвори до края на тази учебна година, принуждавайки 1,1 милиона ученици да се обучават дистанционно.

Оттогава пандемията там отслабна, но в много от щатите тя се разраства, заплашвайки да се върне в Ню Йорк като бумеранг.

Съгласно плана, представен от кмета Де Блазио, от септември учениците ще са разпределени в групи с по-малък брой хора от обичайния за един клас, за да може да се спазва достатъчна физическа дистанция предвид рисковете от разпространение на коронавируса.

Учениците, учителите и целият училищен персонал ще трябва да носят маски. Градските власти ще осигурят маски, на онези, които нямат.

Според предвижданата формула две групи ще имат часове на място в училището по два дни седмично, като се редуват. Всяка седмица едната група ще има трети ден в клас, в което също ще има редуване.

Знаем, че не може да се спазва физическа дистанция и 100 процента от учениците да са в училище пет дни седмично, заяви ръководителят на градския отдел по образованието Ричард Каранза.

Кметът Де Блазио каза също, че родителите ще могат да изберат децата им да учат само дистанционно.

Новината от Ню Йорк беше огласена на фона на натиск от страна на президента републиканец Доналд Тръмп училищата да бъдат отново отворени - настояване, което губернаторът демократ Куомо остро разкритикува.
БТА