/ iStock/Getty Images
"Нидерландия частично затяга мерките заради коронавируса с ранно затваряне на баровете, ресторантите и магазините, за да се ограничи рязкото увеличаване на случаите", заяви премиерът Марк Рюте, предаде АФП.

Десетки протестиращи демонстрираха в Хага, докато Рюте представяше по-строгите мерки, които идват в момент, когато болниците предупреждават, че са претоварени.

"От неделя цяла Нидерландия на практика е затворена между 17:00 и 5:00 часа сутринта", заяви Рюте на пресконференция по телевизията.

"Трябва да бъдем реалисти, дневните стойности все още са твърде високи", добави той, като се позова на данните за инфекциите, които надхвърлят 20 000 на ден.

Преди това беше разрешено магазините, които не са от първа необходимост, да работят до 18:00 часа, а заведенията за обществено хранене - до 20:00 ч.

Посетителите вече трябва да носят маски и да поддържат социална дистанция от 1,5 метра, което означава, че кафенетата, кината, театрите и други заведения ще имат намален капацитет, каза Рюте.

Училищата ще останат отворени, въпреки че най-голямото увеличение на инфекциите е сред децата.

Рюте призна, че правителството не е успяло да разпространи посланието, че хората със симптоми трябва да се изследват, откакто за последен път затегна мерките преди две седмици.

"Обвинявам себе си за това", каза той. "Трябва да се справим по-добре."

По време на протеста в близост до министерства хората звъняха със звънци, свиреха със свирки и сирени, докато мнозина държаха плакати с надпис "Това не е правилно".
БГНЕС