/ Thinkstock/Getty Images
Американец, прекарал 46 години в затвора за престъпление, което не е извършил, е бил освободен след отмяна на присъдата, съобщава "Индипендънт".
 
Уилбърт Джоунс е задържан през 1971 г. по подозрение в отвличане на медицинска сестра в град Батън Руж. Според следствието, Джоунс, който тогава е бил на 19 години, заплашил на паркинг на една болница жена с пистолет, отвел я зад сградата и там я изнасилил. През 1974 г. той е осъден на доживотен затвор, без право на предсрочно освобождаване.
 
Единственото основание за осъждането на Джоунс е било показанията на жертвата - тя го идентифицира на една от снимките, показани й от полицията.
 
САЩ ще плати по над 1 млн. долара на двама несправедливо осъдени

Защитата на Джоунс установила, че описанието, дадено от страна на жертвата, отговаря на друг мъж, който е бил арестуван по подозрение в опит за изнасилване, 27 дни след първия случай. Същият човек през 1973 г. отново е арестуван по същите обвинения, но е осъден само за въоръжен грабеж.
 
Адвокатите на Джоунс също напомнили на съда за неговото добро поведение в затвора и напредналата му възраст. Те също така припомнили, че мъжът на изнасилената медицинска сестра, която починала през 2008 г., не възразява срещу неговото освобождаване.
 
Грешка при медицинския преглед вкара жена в мъжки затвор

Според съдията, който председателствал процеса по преразглеждане на делото, доказателства срещу Джоунс са "в най-добрия случай слаби". Освен това той отбелязал, че обвинението на първия процес е скрило от съда факти, които биха могли да помогнат за установяването на неговата невинност.
 
"Понякога на съдилищата им е нужно много време, за да признаят грешките си", казва адвокатът на Джоунс, Емили Моу.
БГНЕС