Нетаняху обеща твърди действия за потушаване на палестинските размирици
Нетаняху обеща твърди действия за потушаване на палестинските размирици / снимка: БГНЕС, архив

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че ще действа с твърда ръка за потушаване на съпроводените с насилие палестински протести и за противодействие на смъртоносните нападения, предаде АП. Изявлението му показва, че поредната вълна на насилие е на път да се изостри още повече в момент, когато изгледите за политическо уреждане на израелско-палестинския конфликт са все по-далечни.

Нетаняху каза, че е наредил да бъдат изпратени още хиляди войници и полицаи на Западния бряг и в арабските квартали на Ерусалим и че Израел позволява на своите сили да предприемат твърди действия срещу хората, които хвърлят камъни и запалителни бомби. Той заяви, че се премахват ограниченията за това, което могат да правят силите за сигурност.

Предупреждението му идва след избухналото насилие, което започна в четвъртък, когато въоръжени палестинци убиха израелска двойка на Западния бряг пред очите на децата им. Два дни по-късно палестинец уби с нож израелец и тежко рани съпругата му в Стария град на Ерусалим, след което нападна и уби още един израелец.

Израелските сили убиха през уикенда двама заподозрени палестински нападатели, а вчера застреляха двама хвърляли камъни младежи при сблъсъци на Западния бряг. Нетаняху, който свика кабинета си по сигурността снощи, обеща безпрецедентни твърди мерки, като каза, че полицията е навлязла по-дълбоко от преди в арабските квартали на Ерусалим.

Той отново обвини палестинското ръководство, че подстрекава насилието, като остро разкритикува палестинския президент Махмуд Абас и ислямисткото движение Хамас. Абас свика началниците на апарата си за сигурност, като каза, че те трябва да предотвратят опита на Израел да въвлече палестинците в насилие.

Източник: БТА