Израелският премиер махна от профила си снимка редом до Тръмп в Белия дом
Израелският премиер махна от профила си снимка редом до Тръмп в Белия дом / Gulliver/Getty Images
Израелският премиер Бенямин Нетаняху премахна снимка на президента на САЩ Доналд Тръмп от банера на профила си в Туитър, очевидно разграничавайки се от политическия си съюзник, изправен пред импийчмънт, отбелязва Ройтерс.

Снимката на Нетаняху, застанал до Тръмп на среща в Белия дом, отдавна беше част от оформлението на официалния акаунт на израелския премиер, показвайки близките връзки между консервативния премиер и лидера на американските републиканци, както и популярността му в Израел.

ФБР: Готвят се въоръжени протести във всички щати, въстание - при сваляне на Тръмп

По-рано днес на акаунта беше поставена друга снимка, която показва как Нетаняху го ваксинират против коронавируса. Тя е придружена от девиза на израелската имунизационна кампания "Граждани на Израел, връщаме се към живота".

Нетаняху продължи да използва снимката от срещата си с Тръмп, с когото има сходни позиции за твърд подход към Иран и палестинците, дори и след като Тръмп изгуби изборите миналата година.

Миналия месец снимката беше сменена за кратко с друга, свързана с еврейския празник Ханука, което предизвика спекулации в медиите, че Нетаняху се опитва да се разграничи от Тръмп.Но след края на осемдневния еврейски празник, образът на Тръмп отново се появи в акаунта на Нетаняху - макар че на снимката вече бяха и външните министри на ОАЕ и Бахрейн, заснети при подписване в Белия дом през септември на споразумение за нормализиране на отношенията с Израел.

В акаунта на Нетаняху не е публикувано обяснение за смяната на банера, направена ден преди Камарата на представителите на САЩ да започне да разглежда втората процедура за импийчмънт на Тръмп.

Източник: БТА