/ ThinkStock/Getty Images
Главоломно растат оплакванията от оглушителните фойерверки, които гърмят над едни иначе спокойни американски квартали и допълнително опъват нервите, изопнати вече от карантинните правила, въведени заради COVID-19, разказва Ройтерс.

Дори в града, който никога не спи, изтощените нюйоркчани са подали през първата половина на настоящия месец сто пъти повече оплаквания в сравнение със същия период през миналата година за взривове, които започват преди залез слънце и прозорците продължават да дрънчат до сутринта. Горещата линия 311 е получила 2492 оплаквания за фойерверки в периода от 1 до 16 юни, а през същия период миналата година те са били 25.

Тръмп не одобрява премахването на паметника на Теодор Рузвелт в Ню Йорк


Фойерверки има почти всяка нощ в петте административни района на Ню Йорк, които по-рано бяха епицентърът на заразяванията с коронавирус в САЩ, а наскоро регистрираха най-ниския брой заразявания в страната.
 


"Фойерверките ни тероризират вече седмици наред", казва Таня Бонър, консултантка по правителствена политика на около 40, която живее в Горен Манхатън, където спортният комплекс на Колумбийския университет бе превърнат в полева болница за пациенти с COVID-19.

"Тук е много зле. Това е район, където живеят много хора, работещи в производствата от първостепенна важност, и те имат нужда от почивка", казва тя.

Бонър страда от диабет, високо кръвно и астма и трябва да държи прозорците на апартамента си отворени. Тя казва, че може да спи, само когато доста увеличи звука на телевизора си, въпреки че "фойерверките са толкова близо до прозореца ми, че просто не мога да го отворя".

Друг жител на Манхатън каза, че за да може да поспи малко, затваря всички прозорци и за да заглуши звука от фойерверките, включва шумен климатик, вентилатор, генератор на бял звук и си слага плътни тапи за уши.

"Фойерверките в Ню Йорк са незаконни", отговори на запитване по електронната поща детектив София Мейсън от нюйоркската полиция. В съседния Ню Джърси обаче някои фойерверки бяха разрешени през 2017 г.

От 1 януари до 14 юни полицията на Ню Йорк е иззела фойерверки в 26 случая, направила е осем ареста, издала е 22 съдебни призовки и е реагирала на два случая с наранявания, свързани с фойерверки, изтъкна Мейсън.

В Масачузетс, където са в сила най-строгите забрани за фойерверки, полицията обяснява бума на оплакванията в Бостън и в други населени места с по-топлото време след месеците на спазване на нареждания за оставане у дома.
 


"Просто младите хора от месеци си стоят вкъщи, скучно им е", казва лейтенант Шон Мърта от полицията на Устър, намиращ се на около 76 км западно от Бостън.

"Времената за всички са стресиращи, потискащи са", казва Мърта, като отбелязва, че подадените напоследък сигнали за изстрели, които се оказали фойерверки, са два пъти повече от средното за последните пет години - през май те са били 27, става ясно от най-скорошните данни.

В Сиракюз, в щата Ню Йорк, жителите казват, че са ужасно изнервени от пиротехниката и над 530 души са подписали петиция до кмета Бен Уолш с молба да бъде сложен край на фойерверките, които гърмят от май.

"Фойерверките не просто причиняват неудобство, причиняват и сериозни травми на служилите в армията с посттравматично разстройство", заяви на сайта Change.org Скот Ъпам-младши, жител на Сиракюз, инициатор на петицията.

Според други шумът причинява изключителна тревожност при хората с аутизъм и домашните любимци и създава опасност от пожар.
 
БТА