НАТО ЕС
НАТО ЕС / БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отношенията на пакта и ЕС се издигат на ново равнище. Той направи тази оценка на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини след днешното заседание на външните министри от алианса.

НАТО засили въздушния патрул в Черно море заради „агресивните действия на Русия и Украйна“

Столтенберг съобщи, че ЕС и НАТО днес са утвърдили допълнителни мерки за сътрудничество. Новите мерки засягат устойчивостта на инфраструктурата, борбата с тероризма и мястото на жените в отбраната. Генералният секретар поясни, че пактът се нуждае от сигурност на пътната и железопътната инфрасктруктура в Европа, за да може да разгръща силите си своевременно. Той добави, че засега съществуват трудности при прекосяването на границите от бюрократично естество.

Анализатор: България е троянският кон на Москва в ЕС и НАТО

Генералният секретар уточни, че държавите от закрития Варшавски договор не отговарят на изискванията на алианса за транспортна инфраструктура. По неговите думи частните транспортни системи в Европа трябва да бъдат на разположение на НАТО при необходимост, включително превозните им средства - самолети, кораби, автобуси и камиони.

Русия недоволна от присъединяването на Черна гора към НАТО, плаши с ответни мерки

В областта на борбата с тероризма пактът и ЕС ще задълбочат обмена на данни. Двете организации ще въведат еднакви изисквания и приоритети, отбранителните им сили ще бъдат на общо разположение, а държави извън ЕС ще могат да разгръщат войските си на европейска земя, съобщи Столтенберг. В НАТО имаме различни интереси, но винаги сме единни в ценностите като чл. 5 от Вашингтонския договор, коментира генералният секретар.
БТА