/ БГНЕС
Напрежението около Ерусалим след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае едностранно целия град за столица на Израел помрачава празнуването на Рождество Христово във Витлеем, предаде АП.

Родният град на Исус Христос, подобно на останалата част от палестинските територии, почти ежедневно става сцена на протести, откакто Тръмп обяви решението си на 6 декември.
 

БГНЕС


Настроението във Витлеем в навечерието на Рождество Христово е унило, а посетителите - по-малко в сравнение с предишни години, на фона на опасенията от сблъсъци между палестинци и израелските сили за сигурност, отбелязва АП. Днес засега в града няма насилие, но палестинската автономна власт ограничи празненствата.
 

БГНЕС


Това е в знак на протест срещу решението на САЩ и в знак на почит към палестинските жертви при последвалите сблъсъци, заяви кметът на Витлеем Антон Салман.
На плакат в центъра на града може да се прочете: "#долуръцетеотерусалим" (Долу ръцете от Ерусалим).

Хладното време и очакваният дъжд също повлияха на атмосферата. Тази вечер във Витлеем въпреки всичко ще бъде отслужена традиционната Рождественска литургия в църквата "Рождество Христово".
 

БГНЕС


Кметът на града освен това изрази надежда тази година Коледа да е празнична, "защото ние искаме да покажем на хората, че ние сме хора, които заслужават да живеят, заслужаваме нашата свобода, нашата независимост, заслужаваме Ерусалим за наша столица".
 

БГНЕС


Туристи, дошли във Витлеем, за да посрещнат Рождество Христово, коментираха, че решението на Тръмп не е повлияло на решението им да дойдат в Светите земи за празника.
БТА