/ ThinkStock/Getty Images
Британските депутати гласуваха предложена от техния колега Оливър Летуин законодателна поправка, която принуждава премиера Борис Джонсън да поиска от европейците ново отсрочване на датата за Брекзит, предадоха световните агенции.

Поправката беше одобрена от 322 депутати, а срещу нея гласуваха 306 депутати.

Борис Джонсън е категоричен: Няма да преговарям с ЕС за отсрочка на Брекзит

 

Тя цели да даде повече време на парламентаристите да дебатират в детайли споразумението за Брекзит, договорено между Борис Джонсън и ЕС, без да има риск да се стигне до Брекзит без сделка на 31 октомври, ако тези парламентарни дебати не са приключили дотогава.

Това де факто означава, че днес британският парламент няма да гласува дали да одобри, или не постигнатото от Джонсън с ЕС споразумение.

Според приет от депутатите по-рано тази есен закон, Джонсън е задължен сега да поиска от ЕС отсрочване на датата за Брекзит, ако до края на днешния ден, 19 октомври, британският парламент не е одобрил сделката за Брекзит.

Според закона Джонсън трябва да поиска отсрочване от 31 октомври за края на януари догодина, тоест с три месеца.

Десетки хиляди протестират в Лондон срещу Брекзит
 

Британският премиер Борис Джонсън потвърди в британския парламент решимостта си да изведе страната си от ЕС на 31 октомври, както е планирано, предадоха световните агенции.

"Аз, както и преди съм убеден в това, че най-добрият вариант за Обединеното кралство и за цяла Европа е Брекзит при условията на новата сделка, който да се осъществи на 31 октомври", заяви премиерът.

"Няма да преговарям с ЕС за отсрочка", допълни той.

ЕК очаква от британското правителство разяснения по следващите си стъпки за Брекзит

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия взима предвид гласуваната днес в британския парламент поправка, която отлага парламентарното решение за сделката за Брекзит и призовава британското правителство да я информира за следващите си стъпки възможно най-скоро, предадоха световните агенции.

"Британското правителство трябва да ни информира за бъдещите етапи възможно най-скоро", написа в Туитър говорителката на ЕК Мина Андреева.
БТА