/ БГНЕС
Мъжът, който намушка с нож един човек в супермаркет в Хамбург и рани още шестима, е действал с радикални екстремистки подбуди, обяви германски антитерористичен съд.
 
"Според текущото разследване мъжът се е радикализирал и решил да извърши опит за убийство и да умре самият той като мъченик", се казва в комюнике на федералната антитерористична прокуратура в Карлсруе, на която е поверено разследването.
 
Нападение в магазин в Хамбург: един човек е убит, има и ранени

Същевременно се посочва, че 26-годишният Ахмед А. не е действал от името на никоя ислямистка терористична организация. В събота властите потвърдиха,че той е ислямист, но не и "джихадист", като изтъкнаха и неговата психическа нестабилност.
 
Нападателят от Хамбург не казва защо е извършил атаката

Един човек загина, а няколко други бяха ранени при нападение с нож в супермаркет в северозападната част на германския град Хамбург в края на миналата седмица. Директорът на супермаркета разказа пред "Билд", че извършителят е започнал да "ръга всички наред", крещейки междувременно "Аллах е велик!".
 
Кой е нападателят от Хамбург?

След извършеното престъпление мъжът избягал от магазина, но свидетели видели накъде е тръгнал и сигнализирали полицията. Така той бе задържан.
 
Ахмед А. е палестинец, роден в ОАЕ и пристигнал в Германия през 2015 г. от Норвегия. Той е считан още преди да извърши нападението, за "съмнителен" заради своята религиозна радикализация. Тъй като документите му били в ред, той не бил експулсиран от страната.
БГНЕС