"Ислямска държава" пое отговорност за атаката
Мъж уби един човек и взе жена за заложник в апартамент в предградие на Мелбърн. Трима полицаи са били ранени при операцията са освобождаването. Жената е невредима.

 Австралийската полиция разглежда нападението като терористичен акт, предаде АФП, като се позова на нейна говорителка. По-рано джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Свързаната с нея информационна агенция Амак обяви, цитирана от Ройтерс, че "Ислямска държава" е извършила нападението, защото Австралия е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу групировката.

Нападателят бе идентифициран като 29-годишния бежанец от Сомалия Якуб Хайре, предаде АП, като се позова на австралийската полиция.
 
Хайре е един от двамата мъже, оправдани от съдебно жури през 2010 г. по обвинения в планиране на самоубийствен атентат в Сидни. Той е излежавал присъди за палеж и съпътствани от насилие престъпления, но е бил освободен предсрочно от затвора през ноември.
 
Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че ще говори с щатските ръководители в петък за внасяне на промени в законодателството, за да не бъдат освобождавани предсрочно опасни престъпници като Хайре. "Има прекалено много случаи на предсрочно освободени условно хора, извършили съпътствани от насилие престъпления от този род", се аргументира Търнбул.
 
БТА