Едно от записващите устройства на падналия в морето "Боинг" бе открито от водолази
Едно от записващите устройства на падналия в морето "Боинг" бе открито от водолази / БТА
Издирвателен екип от водолази откри една от черните кутии на катастрофиралия пътнически самолет Boeing 737-524 на Sriwijaya Air край бреговете на Индонезия, съобщи кинайската информационна агенция „Синхуа“, позовавайки се на местна телевизия.

Той падна в Яванско море на 9 януари. Устройството е било транспортирано до пристанището на Джакарта, уточни Ройтерс.
 

Не е пояснено дали е намерен рекордерът за полетни данни на самолета или диктофонът в пилотската кабина.

Самолетът Boeing 737-500 с 62 души на борда падна в Яванско море в събота четири минути след излитане от основното летище на Джакарта.

По-рано във вторник на мястото на катастрофата бяха открити още човешки останки, както и лични вещи като портфейли, съдържащи лични карти.

Самолетът изпълнявал вътрешен полет към Понтианак на остров Борнео, на около 740 км от Джакарта, преди да изчезне от екраните на радарите в зона със силна турбулентност.

Това е втората голяма въздушна катастрофа в Индонезия, откакто 189 пътници и екипаж загинаха през 2018 г., когато Ling Air Boeing 737 MAX също катастрофира в Яванско море скоро след излитането си от Джакарта.

Разследващите ще разчитат до голяма степен на полетните записващи устройства, за да определят какво се е объркало.

Самолетът на Sriwijaya Air е бил на около 27 години, много по-стар от проблемния модел на Boeing 737 MAX. По-старите модели 737 са широко използвани и нямат система за предотвратяване на сривове, причинила кризата с безопасността на MAX.

Превод и редакция: DarikNews