/ ThinkStock/Getty Images
Най-малко двама души загинаха, а близо 30 бяха ранени при експлозията на задействано от разстояние взривно устройство близо до входа на търговски център в южната част на Филипините, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на властите.

Двамата са починали от раните си на път за болницата.
 
Предполага се, че атентатът е дело на мюсюлмански екстремисти. Бомбата избухнала близо до клетките за багаж в мол "Саут сийз" в град Котабато, на около 900 км от филипинската столица Манила. Силите на реда са открили наблизо второ, неизбухнало взривно устройство.
 
Първоначалното разследване е установило, че бомбата е сходна с използваните от местни мюсюлмански екстремисти, заклели се във вярност на групировката "Ислямска държава", каза по телефона ген.-майор Сирилито Собехана.
 
Правителствените сили предприеха миналата седмица настъпление срещу бойци от организация на име "Даула Исламия" и в сраженията бяха убити най-малко седем бойци, отбеляза Собехана. Това изглежда е част от отмъщението. Проблемът е, че жертва стават мирни граждани, подчерта той.
 
По-рано бе съобщено за 11 ранени при експлозията. Военен говорител каза, че напрежението в Котабато напоследък е високо заради насрочения следващия месец референдум за създаване на нова мюсюлманска автономна териториална единица в южния регион Минданао.
 
Създаването на нов автономен регион Бангсаморо в Минданао беше ключова точка от мирното споразумение от 2014 г. между филипинското правителство и Ислямски фронт за освобождение на Моро (ИФОМ).
 
ИФОМ беше най-голямата мюсюлманска бунтовническа група, бореща се за отделна ислямска държава в Минданао от 1970 г. Фронтът се съгласи да приеме автономия след десетилетия на преговори, припомни ДПА.
БТА