В Индия, Южна Корея, в Куба и в Канада също се разработват обещаващи ваксини срещу коронавируса
В Индия, Южна Корея, в Куба и в Канада също се разработват обещаващи ваксини срещу коронавируса / БТА
Ваксината срещу COVID-19, разработена от Pfizer/BioNTech, влезе в живота на гражданите на ЕС от 27 декември 2020 г., в деня, в който тя започна да се прилага. Тази седмица я последва и препаратът на Модерна. А лекарството, създадено от AstraZeneca и Оксфордския университет, се очаква скоро да се включи в борбата срещу пандемията, отбелязва „АС“.

В резултат на това през последния месец информация за тези ваксини не спира да излиза в медиите. Има обаче и други лекарства, които се разработват в различни части на света, които сякаш са забравени. Компании от Куба, Канада, Южна Корея или Индия също продължават да разработват ваксина, която позволява населението да бъде имунизирано.

Куба

В момента Куба работи по четири варианта за ваксина: Soberana 01, Soberana 02, Mambisa или Abdala. Според кубинския публичен регистър на клиничните изпитания (RPCEC), първите два са разработени в Института за ваксини на Finlay (IFV), а другите - два в Центъра за генетично инженерство и биотехнологии (CIGB).От протеина S, част от вируса, която предизвиква най-силен имунен отговор, всички кубински разработки разчитат изключително на частта, която влиза в контакт с рецептора на клетката: RBD, който е и този, който индуцира най-голямо количество неутрализиращи антитела, обяснява вирусологът Амилкар Перес Риверол.

От четирите кандидат-ваксини Soberana 02 е най-напредналата и на 22 декември започва втората фаза на клиничните изпитания, в която се очаква да участват около хиляда доброволци.

Сега Институтът Finlay в Хавана е ратифицирал подписването на споразумение с иранския институт „Пастьор“ за "допълване" на клиничните му проучвания.

Това споразумение се дължи на факта, че ниското разпространение на вируса в Куба възпрепятства ефективното провеждане на тези тестове, въпреки че ваксината ще бъде тествана и сред около 150 000 души в Хавана.

Канада

На американския континент, освен известните ваксини, разработени от Moderna и Pfizer, има още една много обещаваща, която се създава от малка канадска компания, наречена Medicago, чийто акционер е най-голямата тютюнева компания в света: Philip Morris.Особеността на това лекарство е, че развива антигенния протеин срещу коронавируса благодарение на тютюневите растения. През ноември 2020 г. този кандидат за ваксина започна фаза II / III от клиничните изпитания, за да оцени нейната ефективност, безопасност и имуногенност след обещаващите резултати от фаза I.

Азия

В Азия, освен добре познатите китайски ваксини Sinopharm, CanSino и Sinovac, има и други страни, които имат няколко вълнуващи проекта. Особено се откроява Южна Корея, която работи върху разработването на четири ваксини.

Освен това Турция, Казахстан, Израел, Тайланд или Виетнам са някои от азиатските страни с разработващи проекти.

Индия също се откроява над останалите, която вече е одобрила спешната употреба на ваксината Covanix, разработена от местната компания Bharat Biotech, въпреки че все още е във фаза на тестване.

Превод и редакция: DarikNews