/ iStock/Getty Images
И българите в Кипър дадоха своя принос партията „Има такъв народ” да е първа политическа сила във вота на сънародниците ни в чужбина.

Най-висока избирателна активност за последните 10 години бе регистрирана в Кипър. Правото си на вот упражниха 3293 българи в 6-те избирателни секции на острова.

Най-много – 815, са гласувалите в столицата Никозия.

Лидер във вота на българите на острова е Слави Трифонов и партия „Има такъв народ”. Тя получава доверието на 1165 наши сънародници, което е над 35% от бюлетините.

Вотът зад граница: Българите избраха Слави Трифонов

Със значителна разлика от над 2 пъти втора се нарежда партия ГЕРБ.

Сред партиите, предпочетени в изборите в Кипър, са също така БСП, „Демократична България”, „Възраждане”.

Заради наложените строги коронавирусни мерки българските граждани, които живеят в северната част на острова, не можаха масово да преминат през пропускателните пунктове и да гласуват в секцията в Никозия, както при предишни избори.

Според информации от секционни комисии забележими са били големи групи български граждани, за които се предполага, че са с организиран купен вот.

Изборният ден в Кипър премина спокойно. Образувалите се по-дълги опашки от чакащи да гласуват бяха и заради спазването на противоепидемичните мерки, за което секционни комисии са били проверявани от кипърските власти.
БНР