/ Guliver/Getty Images
По повод Световния ден на бежанците британският вестник "Гардиан" публикува списък с повече от 34 000 имена на мигранти, загинали в опит да достигнат до страните от Европейския съюз (ЕС). Списъкът е съставен от United for Intercultural Action, която обединява повече от 550 организации, противопоставящи се на национализма, расизма, фашизма и дискриминацията на бежанците.

Мрачна прогноза: Европа може да се изправи пред още по-голяма мигрантска криза

Документът от 56 страници обхваща период, започнал през 1993 г., когато 24-годишният бежанец Кимпуа Нсимба от Заир (сега Демократична република Конго) бе намерен обесен във временен център за настаняване пет дни след пристигането му във Великобритания.
 

Guliver/Getty Images


Образът на бежанеца в българското съзнание е на нуждаещ се човек

Изданието отбелязва, че въпреки вниманието на международните медии върху миграционната криза, много случаи на смърт на мигранти остават недокументирани.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще обсъдят на 28 и 29 юни концепцията за реформа на европейската миграционна система и по-специално мерки по блокиране на смяната на страната по пребиваване след получаване на убежище.

Юнкер свиква среща за миграцията с участието на 8 държави, сред които и България

Guliver/Getty Images


Те планират да обсъдят създаването на центрове в страните от Европейския съюз за приемане на кандидати за получаване на убежище. Това трябва да се направи, за да се организира настаняването в ЕС на лица, на които ще бъде предоставено убежище.
БГНЕС