/ iStock/Getty Images
Училищата в Черна гора трябва да отворят врати, едва след като бъде установен контрол върху епидемията от коронавирус. Това заяви ръководителят на офиса на Световната здравна организация в Подгорица Мина Брайович.

Отварянето на училищата ще бъде предизвикателство, смята тя, а решението следва да се вземе от местните власти.

Необходимо е преди това да се разгледат редица фактори и да се направи оценка на риска. Препоръчва се тези решения да бъдат резултат от състоянието на епидемиологичната обстановка и капацитета на здравната система, смята Брайович.

Всички държави трябва да се съобразят с факта, че вирусът се разпространява и върху децата, затова на пренасянето на инфекцията в училище трябва да се гледа от по-широка перспектива.

Децата трябва да разполагат със съответните условия, да мият редовно ръцете си със сапун и вода, а в много училища санитарните помещения не отговарят на изискванията, подчерта експертът.

Брайович подчерта, че блокирането и затварянето на обществото заради вируса не е вариант, нито избор, но хората трябва да се научат да живеят с това.
Преди дни черногорското образователно министерство обяви, че все още не се знае дали учениците ще могат да се върнат в училище през септември, но независимо от това е в ход подготовка за провеждането на присъствен учебен процес. Разбира се, има готовност и за „план Б“, който предвижда дистанционно обучение. 
БГНЕС