/ БГНЕС
Гръцкият парламент гласува днес следобед Договора от Преспа за новото име на Република Македония. Полицията в Атина използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу споразумението. Протести имаше и в други градове на страната.

Гърция
БГНЕС

Няколкостотин души протестираха пред парламента в центъра на гръцката столиц Атина, скандирайки "предатели" по адрес на депутатите, които ще гласуват договора в пленарна зала. Хиляди демонстранти излязоха в големите градове на Гърция и на границата с Република Македония, за да протестират срещу Преспанското споразумение.

Гърция
БГНЕС

Пред парламента в Атина са протестирали над 2000 души. В друга част на столицата 4500 привърженици на Комунистическата партия на Гърция също протестираха срещу договора.  Стотици демонстранти блокираха основния граничен пункт с Република Македония за часове.

Два протестни похода имаше и в Солун. В Атина 1500 полицаи се грижеха за мерките за сигурност.

Гърция
БГНЕС

Гласуването на договора в парламента бе отложено от четвъртък вечер за днес в 14.30 часа. Допитвания показват, че най-малко две трети от гърците са против договора, който цели да нормализира отношенията с Република Македония.  

"С този договор ние даваме разрешение на друга страна да си присвои нашата култура и нашата история", казва в Атина 25-годишната демонстрантка Мария.
Друг протестиращ  на име Дионисос, казва, че правителството отново се снишава пред европейците и американците.

Арестуваха десетки заради размирици в Атина

Пенсионерът Бабис, участващ също в един от протестите, се пита как може правителството да върви срещу народа си.

Въпреки острите политически и социални реакции, които Преспанският договор предизвиква  се очаква ратификацията да бъде гласувана с най малко 152 гласа.  Освен 145-имата депутати на партия „Сириза”, премиерът Алексис Ципрас може да разчита и на гласовете на трима депутати от центристката партия То Потами, на двама представители от доскорошния коалиционен партньр  „Независими гърци”  и на двама независими депутати. Какво точно ще се случи предстои да научим днес следобед.