Валери Жискар д"Естен връчва купата на Франция на капитана на Сент Етиен Берета през 1974 г.
Валери Жискар д"Естен връчва купата на Франция на капитана на Сент Етиен Берета през 1974 г. / Gulliver/Getty Images
Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен почина във вторник вечерта на 94-годишна възраст, заобиколен от семейството си, предаде Франс прес, като се позова на негови близки. Според Europe 1 той е починал вследствие на усложнения от заразяването с коронавирус, довело до хоспитализирането му в Тур през ноември в кардиологично отделение.

Някога най-младият президент на Петата република, центристът Жискар д'Естен, управлявал от 1974 до 1981 г., няколко пъти е постъпвал в болница през последните месеци заради проблеми със сърцето.

Хоспитализираха бившия френски президент Валери Жискар д`Естен

Неговият аристократичен стил му спечели репутация на самоуверен човек и технократ. След като изгуби президентските избори през 1981 г., спечелени от социалиста Франсоа Митеран, Жискар д'Естен дълго хранеше надежди да се върне в Елисейския дворец, докато не осъзна, че не разполага с нужната подкрепа, припомня ДПА.

По време на мандата си той предприе действия за модернизиране на страната, прокарвайки значителни социални реформи като разрешаването на абортите по желание на бременната и понижаването на възрастта за гласуване на 18 години.

Жискар д'Естен, който от началото на карантинния режим живееше в провинциалното си жилище в Отон, Централна Франция, беше приет в болница за пет дни през ноември със сърдечна недостатъчност.

Преди това, в средата на септември, той прекара няколко дни в парижката болница "Помпиду" заради леко възпаление на белите дробове. Медиците обаче отрекоха заболяването му да е свързано с коронавируса.

Една от последните публични появи на Жискар д'Естен беше на 30 септември 2019 г., на погребението в Париж на друг президент - Жак Ширак, който беше негов премиер от 1974 до 1976 г. 

Източник: БТА