/ iStock/Getty Images
Руското министерство на отбраната избра 50 доброволци за тестване на коронавирусни ваксини, съобщиха пред репортери от ведомството.

"50 военнослужещи бяха избрани за тестване на безопасността и ефективността на ваксината, включително пет жени, които доброволно изразиха желанието си да участват в тестването на съвременното лекарство. Всички кандидати преминаха предварителен преглед и тестове, като в продължение на месец те не бяха диагностицирани с никакви заболявания", казаха от министерството.

От ведомството казаха, че военните са подбрани от различни звена в цяла Русия. Първата група трябва да пристигне в специална институция в 48-ия Централен изследователски институт на Министерството на отбраната на Русия на 3 юни, "за да премине предварителен задълбочен медицински преглед и да се подготви за експеримента", добави министерството.

По-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че Централният изследователски институт на войските за радиационна, химическа и биологична защита, заедно с Националния изследователски център за епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“, разработват коронавирусна ваксина. Според него предклиничните проучвания е трябвало да приключат до 1 юни, а клиничните изследвания - до края на юли.
БГНЕС