/ iStock/Getty Images
Кампанията за предсрочните парламентарни избори в Косово, които ще се произведат на 14 февруари тази година, ще продължи десет дни, или от 3 до 12 февруари, реши Централната избирателна комисия, съобщава "Слободен печат".

Срокът за регистриране на участниците в изборите е от днес, 8 януари, до 16 януари, а тяхното потвърждаване от страна на ЦИК ще приключи на 22 януари. Регистрация на лицата, които ще гласуват по пощата, ще се извършва от 13 до 24 януари, а гласуването по този начин ще може да се извършва от 2 до 13 февруари, т.е. до 24 часа преди изборите.

Бюджетът на ЦИК за тези избори ще възлиза на 5 650 000 евро, а неизразходваните средства ще се върнат в държавния бюджет, заяви председателката на ЦИК Валдете Дака. Дака изрази надежда, че след тези избори ще последва изборна реформа, с която ще се решат проблемите, пред които досега се изправя ЦИК при тяхното организиране.

Изпълняващата длъжността президент на Косово Вьоса Османи реши да разпусне парламента и да насрочи предсрочни парламентарни избори на 14 февруари, след като Конституционният съд обяви за нелегитимно досегашното правителство, водено от Авдулах Хоти, и нареди да бъдат организирани нови избори. Това ще бъдат осмите по ред парламентарни избори в Косово след приключването на войната със Сърбия през 1999 г.
БТА