Заподозреният за палежа на студио за анимация в Япония е бил осъждан за кражба и се е лекувал от психическа болест
Японската полиция установи самоличността на мъжа, заподозрян за пожара в студио за анимация в Киото, при който загинаха 33-ма души, предаде Ройтерс.

Мъжът се казва Шинджи Аоба и бе задържан вчера след избухването на пожара в сградата на студиото. Той е бил осъждан за кражба и се е лекувал от психическа болест, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. Заподозреният е крещял, че от него са плагиатствали и изглежда е планирал нападението, отбелязва Ройтерс.

Десетки жертви на пожар в анимационно студио в Япония

41-годишният заподозрян е бил осъден на три години и половина затвор за кражба в магазин за хранителни стоки. Той е бил лекуван и от психическа болест от лекари, които са посещавали дома му.

БГНЕС

При пожара загинаха 33-ма души, а десет са в критично състояние, заявиха късно снощи японските власти. Това е най-кървавото масово убийство в Япония след предполагаемия палеж в Токио през 2001 г., когато загинаха 44 души.
 

Шинджи Аоба не е свързан с компанията "Киото анимейшън", чието студио бе подпалено, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. За мъжа не се знае много. По лицето и краката му има сериозни изгаряния вследствие на пожара. Когато полицията го задържала, той казал на полицаите "Аз го извърших" и добавил, че е подпалил сградата, защото студиото откраднало негов роман, предаде японската агенция Киодо, позовавайки се на източници от следствието.

БГНЕС

Стана ясно също така, че сградата на студиото за анимация не е разполагала с противопожарни пръскачки и пожарни кранове, тъй като такова изискване за нея не е било предвидено в правилата за пожарна безопасност. Причината за това е, че сградата е била определена за офис и не се е налагало в нея да има такова оборудване. При инспекция на сградата през октомври е било установено наличието на необходимите пожарогасители и сигнализационни системи.
БТА