Мъж се сблъска с кит, докато кара джет в Исландия (ВИДЕО)
Мъж се сблъска с кит, докато кара джет в Исландия (ВИДЕО) / снимка: Guliver/Getty Images

Мъж се сблъска с кит, докато кара джет в Исландия, съобщава в. "Индипендънт".

Брайнар Тор Гунарсон карал джет в северната част на Исландия, когато преминал с джета по гърба на кит, който тъкмо излизал от водата. Необичайният инцидент е записан от камерата, която младежът поставил на каската си.

Той опитал да избегне кита, но не успял и запазил самообладание, като останал на джета си. "Пред мен се появи гърбът на един кит. Минах върху него с джета, но не го раних. Китът е добре", казва Брайнар, който също се е разминал без наранявания, пише БГНЕС.

Спортистът споделил клипа от преживяното в интернет. "С един приятел карахме джетове в Исландия. Докато карахме се натъкнахме на група китове. Един от тях се появи пред моя джет и го ударих. Не съм ранил, той си е добре", споделя той.

Д-р Конър Раян, който изследва китовете и делфините, смята видеото за притеснително. "Мисля, че този, който е снимал клипа, със сигурност е карал безразсъдно. Стандартна практика, а и закон в повечето държави, е да намалиш, когато наоколо има защитени видове, като гърбатите китове. Смятам, че този кит най-вероятно е получил сериозни наранявания от инцидента, предвид скоростта на сблъсъка", казва специалистът по китове.