/ БГНЕС
Министерството на външните работи публикува нова информация за ограничения в придвижването в Южна Америка.

Бразилия: Въведен е контрол на входните пунктове на страната. Към момента Бразилия не е затворила граници.

Еквадор: Въведен е засилен контрол на входните пунктове, поставяне под домашна изолация на всички пътници, които пристигат от страни с най-голям брой регистрирани случаи на COVID-19. Към момента Еквадор не е затворил границите си.

Перу: Има засилен контрол на входните пунктове на страната. Към момента Перу не е затворил граници. Всички лица, пристигащи от Испания, Франция, Китай и Италия ще бъдат поставяни под домашна изолация.

Венецуела: Няма въведени ограничителни мерки по отношение режима на влизане и излизане в страната.

Колумбия: Има контрол на входните пунктове на страната. Преустановява се транзитът на пътнически кораби през страната, като се налага забрана на пътническите кораби да акостират в колумбийски води. Към момента Колумбия не е затворила границите си. Дадени са насоки на хотелските вериги, за поставяне под доброволна изолация на чужденците, пристигащи в страната.

Гвиана: Към момента Гвиана не е затворила граници.

Суринам: Правителството ще изпрати повече военен персонал по граничните пунктове на страната. Суринам затваря границите си. От 14 март пътници от страни с огнища на COVID-19 няма да бъдат допускани на територията на Суринам за период от 30 дни. Предвижда се забрана за полети от 14 март 2020 г. За момента не е ясно за кои полети става въпрос. Въведени карантинни/ограничителни мерки за гражданите.

Мексико: Единствените възможни маршрути са въздушни. Мексико не е въвел ограничения върху въздушния транспорт.

Гватемала: Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, КНДР, Ел Салвадор, Иран и Китай. Единствените възможни маршрути са въздушни. Гватемала е въвела ограничения за идващите от Испания, Германия, Италия и Франция, което значително ограничава възможностите за завръщане поради ограничени полети и в двете посоки. Обходните маршрути са през САЩ или Мексико.

Белиз: Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Китай. Единствените възможни маршрути са въздушни. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ.

Ел Салвадор: Въведена забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване. Единствените възможни маршрути са въздушни. Ел Салвадор няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико, Панама и САЩ.

Хондурас: Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, Иран и Китай.
Единствените възможни маршрути са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Ел Салвадор, Панама и САЩ.

Никарагуа: Единствените възможни маршрути са въздушни. Никарагуа няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико, Панама и САЩ.

Коста Рика: Има засилен контрол на граничните пунктове в страната. Единствените възможни маршрути са въздушни. Коста Рика не е въвело ограничения върху въздушния транспорт.

Панама: Въведени са по-стриктен граничен контрол и ограничения за пътуващи от Китай, Република Корея, Иран, Италия, Испания и Франция. Наложена е забрана за пътуване на всички държавни служители. Единствените възможни маршрути са въздушни. Препоръчителни са пътуванията през САЩ или Великобритания.