/ Guliver/Getty Images
Руското външно министерство заяви, че решението на САЩ за създаване на военни бази в Сирия за "охраняване" на нефтени находища е нелегитимно, тъй като това нарушава международното законодателство, съобщи БГНЕС.

"Всякакви действия, които имат за цел да засилят незаконното военно присъствие на САЩ в Сирия, противоречат на международното право и са неприемливи от наша гледна точка", каза заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин пред репортери.

Американските войски се изтеглиха от няколко области, когато Анкара започна своята операция „Мирна пролет“ на 9 октомври като офанзива срещу терористите от ИД и подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС). 

САЩ иска нефта на Сирия, строят още военни бази

Президентът Доналд Тръмп съобщи обаче миналия месец, че американските военни ще запазят контрола върху нефта в Сирия.

Вашингтон и Европейският съюз разкритикуваха решението за турската операция и предприеха санкции срещу Анкара, но турското правителство продължи операцията, за да създаде така наречената безопасна зона в близост до нейната територия. 

Експлозия на нефтено находище в Китай, има загинали

Кюрдските сили трябваше да се оттеглят от границата между Сирия и Турция, като по-късно постигнаха споразумение с Дамаск, който впоследствие подкрепи силите си в северната част на страната.

Кризата се облекчи, след като руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се съгласиха да създадат съвместни патрули на границата, а Москва се ангажира и да гарантира, че ръководените от кюрдските сили войски ще се оттеглят от турската граница.

В същото време Вашингтон и Анкара договориха примирие между турската армия и кюрдската милиция в региона, което впоследствие стана постоянно.