/ getty images
Русия не очаква нищо добро от бъдещия американски президент Джо Байдън и смята, че външната политика ще се ръководи от русофобски настроения, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков в интервю за Интерфакс, цитирано от Франс прес.

"Нищо добро не очакваме, това е ясно. Би било странно да очакваме нещо добро от хора, които в повечето случаи са градили кариерата си върху русофобията, обливайки с кал моята страна", казва Рябков след ново изостряне на напрежението между двете страни заради огромна кибератака в САЩ, която се смята, че е дело на Москва.

Рябков отговаря за отношенията с двете Америки и за неразпространението на ядрените оръжия и в това си качество е един от основните събеседници на американския Държавен департамент в руското външно министерство.

Путин се надява, че Байдън ще подобри отношенията между Русия и САЩ

По думите му Москва трябва да води само "избирателен диалог" със САЩ, като набляга единствено на "интересуващите я теми". За останалото е нужна политика "на пълно възпиране на САЩ, във всички насоки, защото американската политика към Русия е дълбоко враждебна". Рябков заявява, че топката е в полето на САЩ, ако те искат съживяване на двустранните отношения и че Русия няма намерение "да търси контакти с преходния екип на Байдън".

Изявлението е разпространено няколко часа, след като новоизбраният американски президент обеща да реагира на кибератаката срещу САЩ и обвини Доналд Тръмп в бездействие.
 


Според Рябков напускащата американска администрация оставя "тежко наследство", след като е приела редица санкционни режими срещу Русия, включително за кибератаки и намеса в президентските избори от 2016 г.

"Всичко върви все по-зле и по-зле. Това беше характерно за последните четири години и нямаме усещането, че тази тенденция ще се промени", казва Рябков.
БТА