/ iStock/Getty Images
Молдовският парламент не одобри днес предложеното от прозападната президентка Мая Санду ново правителство, проправяйки пътя за предсрочни избори, което е приветствано от Санду като възможност да укрепи властта си срещу проруската Социалистическа партия, предаде Ройтерс.

Бивша икономистка в Световната банка, Санду спечели президентските избори през ноември срещу тогавашния президент Игор Додон, обещавайки да се бори с вихрещата се корупция и да подобри отношенията с Европейския съюз.

Молдовският парламент оряза правомощията на президента

Тя обаче обвинява парламента, който все още е доминиран от съюзени с Додон депутати, в опити да я саботира и вижда в предсрочните избори начин да консолидира властта си.

Санду номинира Наталия Гаврилица за премиер през януари. 43-годишната Гаврилица бе финансов министър, когато Санду бе премиер през 2019 г., в правителство, паднало след вот на недоверие, едва няколко месеца след сформирането си.

"Дойдох в парламента не за да искам вот на доверие, а да предприема стъпка към предсрочни избори. Гражданите гласуваха за разпускането на този парламент на президентските избори, избирайки Мая Санду", заяви Гаврилица пред парламента.

Според молдовското законодателство, Санду може да номинира кандидат за премиер, който да бъде утвърден от парламента. Ако парламентът отхвърли предложения от нея кандидат за премиер два пъти в рамките на 45 дни, Санду може да разпусне законодателния орган и да насрочи дата за нови избори.
БТА