/ iStock/Getty Images
Молдовската Национална извънредна комисия за обществено здраве обяви, че епидемиологичната ситуация в страната, съобщава агенция Mолдпрес.

Докато в страните от европейския регион през последните седмици се наблюдава спад в броя на новите случаи с до 50 процента, в Република Молдова се наблюдава значително увеличение на броя на новите случаи.

Вече средно се регистрират 20 смъртни случая дневно. Във връзка с това комисията реши да установи специален режим за дейности на национално ниво от 1 март до 15 март.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за справедливо разпределяне на ваксините

Всички учебни заведения преминават на дистанционен режим на обучение. Училищните олимпиади вече няма да се провеждат с физическо присъствие на ученици. Освен това ще бъдат затворени театралните и концертните зали, а работата на обществения транспорт в Кишинев ще бъде спряна в събота и неделя.

Държавните и частните институции ще осигурят специален режим на работа, като привличат строго необходимия персонал в службата, за останалите ще бъде организирана работа от разстояние.

Комисията също така реши, че от 5 март пристигащите в Молдова ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пристигането.

През последните 24 часа в Молдова са обработени 4673 теста, потвърдени са 1452 случая на инфекция с новия коронавирус. Днес в страната са регистрирани общо 183 338 случая на коронавирус, излекувани са общо 164 888 души.

Министерството на здравеопазването съобщи днес за рекордни 28 смъртни случая. Общият брой на починалите в резултат на усложнения, причинени от коронавируса, е достигнал 3 899. Молдова все още не разполага с ваксини. 
БТА