/ пресцентър, МЗ
Американската биотехнологична компания Moderna (Модерна) съобщи, че е започнала изпитания на ваксината си срещу COVID-19 върху хиляди деца на възраст от 6 месеца до 11 години, предаде Франс прес.

В клиничния експеримент са включени 6750 деца от САЩ и Канада, уточниха от Moderna, която вече произвежда имунизационен препарат срещу коронавируса, поставян с две дози в интервал от 4 седмици.

Засега ваксината е разрешена за лицата над 18-годишна възраст в Северна Америка, в Европейския съюз и някои други страни, сред които фигурират Сингапур и Израел. В рамките на изпитанията вече са били поставени първите инжекции на Moderna на децата.

Клиничните тестове трябва да установят ефикасността, сигурността, поносимостта и евентуалната поява на нежелани странични ефекти след имунизациите с препарата.

В началото са предвидени две различни дози от 2 до 11 години и три дози /едната от които по-слаба/ за бебетата от 6 до 24 месеца.

След като бъде определена оптималната доза, ще бъде изследвана и контролна плацебо група, за да се сравни въздействието на ваксината. Децата ще бъдат проследени 12 месеца след получаването на втората доза.

В момента се провеждат и други тестове с ваксината на Moderna. От месец декември се тестват подрастващи на възраст между 12 и 18 години с около 3000 участници.
БТА