/ БГНЕС
Жителите на Русия одобриха със 77,92 на сто от гласовете си конституционните промени, чрез които Владимир Путин получава възможността да остане на власт до 2036 г. Това показва огласеният днес окончателен резултат от вота във федерацията, наречен от опозицията "лъжа", предаде Франс прес.

След преброяване на 100% от бюлетините става ясно, че "против" поправките са гласували 21,27% от участниците, сочат данните на руската ЦИК. Активността е била около 65 на сто.

Руски журналист обвини полицията, че е счупила ръката му в избирателна секция

Вотът, предвиден първоначално за април, бе отложен поради пандемията от COVID-19. За да се избегне струпване на хора в секциите, гласуването продължи една седмица и приключи вчера. Избирателите бяха задължени да слагат маски и ръкавици.

Резултатът никога не е бил под съмнение - в началото на годината реформата бе одобрена от парламента, а новият текст на конституцията вече се продаваше по книжарниците, отбелязва АФП.

Путин гласува за поправките в Конституцията на Русия

Опозиционерът Алексей Навални нарече това гласуване "огромна лъжа" и прикани своите симпатизанти да се мобилизират за местните избори през септември.

Една от най-оспорваните поправки дава на Владимир Путин право да получи още два президентски мандата, след като през 2024 г. приключи сегашният. Така той ще може да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще навърши 84 г.

Над 70% подкрепиха исканите от Путин конституционни промени

Промените внасят в конституцията и ред консервативни принципи, подкрепяни от президента - вяра в бога, бракове само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание. Предвидени са и социални гаранции като индексиране на пенсиите.

Според критиците на Кремъл властта е използвала повече похвати от друг път, за да си осигури шумен успех и силна избирателна активност - например лотария с подаръци за участниците и ваучери за покупки за гласувалите онлайн.
БТА