Владимир Путин
Владимир Путин / БТА
Руският президент посрещна лидерите от Общността на независимите държави (ОНД) в Константиновския дворец край Санкт Петербург по повод 70-тия си рожден ден - събитие, целящо да покаже, че Путин не е изолиран въпреки широкоразпространените критики за водената от него война в Украйна, предаде ДПА. Информационна агенция ТАСС пък съобщи, че Путин е получил множество пожелания за здраве от страната и чужбина.

Патриархът на Руската православна църква Кирил апелира всички да се молят за здравето на руския лидер. "Бог Ви е поставил на лостовете на властта, за да извършвате важна работа и да поемете отговорност за съдбата на нашата страна и за хората, които принадлежат към нея", се казва в негова поздравителна телеграма. Патриарх Кирил изпрати писма и до свещениците в страната с призив за двудневни молитви за здравето и дълголетието на Путин.

Поздравления пристигнаха и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, беларуския президент Александър Лукашенко, президента на Таджикистан Емомали Рахмон и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Ким отбеляза, че Путин е постигнал значими успехи в реализирането на голямата стратегическа цел за изграждането на мощна Русия чрез своята активна дейност, поемайки тежката отговорност на държавен глава в продължение на много години, съобщи ТАСС. Севернокорейският лидер добави, че Путин "се радва на голямо уважение и подкрепа от страна на широките народни маси".

Рамзан Кадиров, който управлява руската Чеченска република, изпрати дълъг видеопоздрав, в който отбеляза, че Путин отдавна играе важна роля за Чеченската република и е помогнал за освобождаването на региона от терора.

"Докато има Путин, ще има и Русия", заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в поздравителното си изявление за рождения ден на руския президент.
 
БТА