Стотици хиляди проевропейски настроени британци от всички краища на Обединеното кралство се събраха на протест в Лондон, съобщава АФП. Демонстрантите призовават за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС на фона на все по-задълбочаващата се политическа криза около Брекзит.

Наближава ли краят на Тереза Мей като премиер?

Gulliver/Getty Images

Опонентите на развода между Брюксел и Лондон се събраха в района на Хайд парк преди маршът под надслов „Оставете на хората да решат“ да се отправи към резиденцията на премиера на „Даунинг стрийт“ 10 и след това към правителствените сгради в Уестминстър.

Gulliver/Getty Images

Протестът, който е един от най-масовите в британската столица от десетилетия, се организира малко след срещата на върха в Брюксел на лидерите от ЕС. На Европейския съвет в белгийската столица британският премиер получи отсрочка до 22 май за Брекзит, но само при условия че сделката бъде гласувана в парламента до 12 април.

ЕС отсрочи Брекзит до 22 май, ако парламентът в Лондон одобри сделката за развода
 

Демонстрацията, организирана от групата за натиск „Вотът на народа“, е подобна на тази, организирана миналия октомври, която привлече по улиците на британската столица близо половин милион души.

Хронологията: Брекзит в дати

Gulliver/Getty Images

Премиерът Тереза Мей вече нееднократно е отхвърляла идеята за провеждането на втори референдум за Брекзит с мотива, че това ще задълбочи разделението в британското общество и ще подкопае устоите на демокрацията.
 

Gulliver/Getty Images

БГНЕС