Чад Улф подаде оставка в понеделник, без да уточни точната причина
Чад Улф подаде оставка в понеделник, без да уточни точната причина / Gulliver/Getty Images
Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка, съобщи Франс прес. Министърът обяви решението си, считано от понеделник в полунощ, в писмо до служителите на министерството.

ФБР: Готвят се въоръжени протести във всички щати, въстание - при сваляне на Тръмп

"С тъга предприемам тази стъпка, защото имах намерението да служа до края на това правителство", пише Чад Улф. Той уточнява, че подава оставка заради "неотдавнашни събития", но не посочва конкретно щурмуването на Капитолия от привърженици на президента Доналд Тръмп миналата седмица, което той в сряда окачестви като "трагично" и "отвратително".



Министрите на транспорта и на образованието подадоха оставка миналата седмица, осъждайки насилието в Капитолия, припомня агенцията.

Фирми уволняват свои служители, вилнели в Капитолия

Чад Улф изпълняваше длъжността министър на вътрешната сигурност от ноември 2019 година. В края на август м.г. Тръмп официално го назначи на поста, но Сенатът не го потвърди, както се изисква от Конституцията. На 3 януари Тръмп отново предложи кандидатурата му, но я оттегли на 6 януари, няколко часа след като Улф разкритикува нахлуването в Капитолия и призова президента решително да осъди действията на участниците в размириците.

След оставката на Улф изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност ще бъде ръководителят на Федералната агенция за извънредни ситуации Пит Гейнър.

Източник: БТА